„Bistranska“
Uzgajivačnica Njemačkih doga
Home
O nama
Novosti i događaji
Njemačka doga
Mužjaci
Ženke
Štenci
Legla
Linkovi
Kontaktirajte nas
Slike - Galerija
O rasi
Standard
O displaziji
Zubi
Pseća koža i dlaka
O rasi

Svi dogoliki psi potjeću s Tibeta, od robusnog i snažnog mološkog psa. Najstarije slike dogolikih pasa datiraju još iz 12st. pr.ne., a nalazimo ih i na reljefnoj ploći Babilonskog hrama gdje vidimo jednog snažnog psa vođenog na ramenu jednog asirskog ratnika.
Aleksandar Veliki je po povratku u Grčku sa puta po Indiji doveo sa sobom dogolike pse koje je tamo dobio na poklon i od tada je na Grčkom tlu utemeljen uzgoj kasnije poznatih i čuvenih ''Grčkih Molosa''.
  Kasnije Rimljani prenose te pse iz Grčke na Apeninski poluotok gdje ih upotrebljavaju kao ratničke pse za borbu koji su ih pratili na osvajačkim pohodima i kao pse gladijatore u arenama gdje su se borili protiv isto tako poznatih i toliko hvaljenih borbenih pasa dopremljenih specijalno za to sa Britanskih tla.
  Kasnije se uzgoj tih pasa širi pa su s tla Italije preneseni i u zemlje Sjeverne i Zapadne Europe.
  U srednjem vijeku uloga dogolikih pasa se znatno mijenja. Sve ih se više koristi za lov (na medvjede, bivole, bizone, divlje svinje, vukove i zvijeri kojih je tada u šumama Europe tada bilo u izobilju).
  Kasnije u 19st. pojavila se u Engleskoj moda sportskog uzgoja pasa koja se ubrzo proširila na ostale zemlje Srednje i Zapadne Europe, pa se pristupilo selekciji i oplemenjivanju pojedinih grupa i pasmina pasa. Među ostalima došlo je i do selekcije dogolikih pasa. Tako su nastale danas standardizirane pasmine.
  Njemačka Doga potjeće od velikih Bullenbeissera oplemenjenih Hrtovima. Prije se javljala u više tipova: Danska, Ulmska i Engleska Doga koje su se međusobno razlikovale kako po boji , tako i po veličini.
  Danas postoji samo jedna Njemačka Doga , tim imenom je nazvana 1876g., a 1888g. osnovan je i prvi klub za Njemačke Doge ''Deutscher Doggen Club'' koji je ujedno najstariji osnovani klub u Njemačkoj.
(Autor: E.Mikasović)


Home
O nama
Novosti i događaji
Njemačka doga
Mužjaci
Ženke
Štenci
Legla
Linkovi
Kontaktirajte nas
Slike - Galerija